Başa Dön
Danışma için hafta içi hafta sonu arayabilirsiniz.... Whatsapp Danışma bostancı ayak sağlığı merkezi0507 996 62 62
Bize mesaj gönderin
https://wa.me/905079966262
Çalışma saatleri
Pzt - Cts: 09:30 - 20:00

AYAK ANALİZİ

kişiye özel tabanlık ayak analizi

Ayak yapısında meydana gelen bozuklukları, bu bozukluklara yol açan faktörlerin belirlenmesi ve gereken önlemlerin alınması için ayak analizi çok önemlidir. Ayak analizi yürüyüşteki bozuklukların, ayaktaki deformasyonun ve basınç noktalarının tespit edilmesi amacıyla yapılan değerlendirmedir. Vücudumuzun ağırlık merkezinin bir basınç ölçüm plakası üzerindeki konumu belirleyecek. Bu statik görüntü ile ayağın basınç tepe noktalarını tespit eder. Statik ve dinamik özel ölçümler sonrasında ayağın deformasyonuna yönelik, anatomik yapısına uygun kişiye özel tabanlık tespit edilir.

Ayak yapısı herkes de farklı özelliklere sahip olduğu için tabanlıkların kişiye özel olarak üretilmelidir. Ayaklar sağ ve sol olarak farklılıklar gösterirler. Ayakta sağlıklı bir yük dağılımı stabilizasyon ve mobilizasyon görevini birlikte yerine getirmesine bağlıdır.

kişiye özel tabanlık sipariş

NEDEN ÖZEL TABANLIK KULLANILMALIDIR……

Yapılan ayak analizi statik ve dinamik özel ölçümler sonrasında ayağın deformasyonuna yönelik anatomik yapısına uygun hazırlanmış tabanlıktır. Kişiye özel yapılmış tabanlığın medial longitudinal ark desteğinin ayakla temasının ,ayakta pronasyon artışını engelleyerek ark yapılarına binen yükü azaltır. 2.3 ve 4. metetars, topuk mediali ( topuğun iç tarafı) ve topuk laterali ( topuk dış tarafı ) bölgelerinde basınçların kişiye özel tabanlıkla ayak tabanının yaylanmasını sağlar ön ayağın ve arka ayaktaki ( topuk ) aşırı yüklenmeyi ortadan kaldırır. Ayak tabanının basınç dağılımlarını düzeltmek ve belli bölgelerde yüklenmeyi ortadan kaldırarak bedenin ağırlığını ayak tabanına eşit oranda dağılmasını sağlar. Kişiye özel tabanlıkla mevcut ayak sorunları ortadan kalkarak, kişinin yürüme fonksiyonlarında düzelme meydana gelmektedir. Basma problemlerinin düzelmesiyle, diz, kalça ve bel’e binen yükü azaltarak yükün ayakta doğru dağılımını sağlayarak çabuk yorulmayı, ayakta nasır oluşumunu engeller oluşmuş nasırların yok olmasını sağlar. Bütün vücudu kuvvetlendirir. Doğal hareketlerimizin sirkilasyonunu ve metobolizmayı canlandırır,dik duruşu sağlar. Gergin kaslar gevşer, zayıf kaslar güçlenir. Vücut yavaş yavaş değişime uyum sağlar.

Bir ayaktan diğer ayağa yapılan ağırlık aktarımı doğal kas egzersizidir. Bu önemli kas egzersizi baldır ikiz kasının pompasının etkinliğini arttırarak kanın kalbe geri akışını hızlandırır. Güçlenmiş olan damar çeperleri görevi kanın geri akışını engellemek olan damar kapakçıklarını destekler.

Sağlıklı ayaklar sağlıklı vücudun başlangıç noktasıdır.

İnsan sağlığında çok önemli yere sahip olan ayaklarımız bütün günün yükünü taşırken zarar görürler. Kontrol altına alınmazsa tüm vücudun sağlığını bozabilir.

Ayak, kemik, tendon ve kasların oldukça karmaşık bir yapıdır. Kaslar, tendonlar kasıldığında veya çok zayıf olduğunda bunun omurga üzerinde bir çok olumsuz etkisi vardır. Çok zayıf kaslar ayak deformasyonuna neden olur. Eklemlerin fonksiyonları kısıtlanırsa yürümek ve koşmak eklemlerde ve ayağın tamamında ağrıya neden olur. Ayak deformasyonu ve ayak deformitesinin tüm vücut statiği, kas gerginliği diz, kalça ve omurga gibi yapılar üzerinde olumsuz etkileri vardır.

tabanlık hakkında

Omurganızdaki bozulmaların ayaktan kaynakladığını biliyor musunuz?
Yanlış duruşu düzeltmek için merkez yerden başlamak gerek, yani AYAK’ tan .
Propriyosepsiyon bedenin uzayda algılanması ve vücudun değişikliklere sürekli tepki vermesidir. Sinir uyarıcıları ayak tabanındaki değişiklikleri omurilik ve beyine iletmek için kullanır. Bu işlem mekânsal görme, işitme, denge, boyun kasları ve kafa eklemleri ile tamamlanmaktadır. İlgili kas doğrudan tahriş olmuş ise kas sistemi düzenli olarak tepki veriri. Böylece kas gerginliğini önler bu işlevlerin biri rahatsız edilirse bunun organizma üzerinde olumsuz bir etkisi vardır. Propriyosepsiyon’un bozulması bizim tüm algımızın bağlamında hareket, duruş ve kas gerginlik durumlarının yanlış düzenlenmesine yol acar.

Zayıf ayak kasları birçok hasara neden olur eğer kas sistemi zayıflarsa, ayak kemeri tutuculuğunu kaybeder. Ayak oyuk, düz veya yayvan bir ayak şeklinde deforme olur. Çok sıkı veya çok yüksek ayakkabılar giymek ayak kemik ve kaslarına zarar verir. Çekiç parmaklara, nasırlara hallux valgus ( kemik çıkıntısı ) başparmağın ağrılı bir şekilde kemik çıkmasına sebep olur. Diğer risk faktörleri arasında ağır el çantaları taşımak veya saatlerce bilgisayar karşısında oturma; çünkü bunlar yanlış duruş ve gerginliğe yol acar. Gerginlikler boyundan başlayıp sırta, bacaklara ve ayak kaslarına devam eden bir dengesizliktir.

Her adımda sert zeminden alınan baskı kafatasına iletilir. Topuk ile yere bastığımız zaman diz, pelvis ve omurganız üzerindeki baskı kafatasına iletir. Dizlerinizin düz veya vücudunuzun geriye doğru bükülmüşse eklem iskelet sorunlarına omuzlarınızda ve boynunuzda gerginliğe baş ağrısına neden olabilir. Bir ayak diğerinden daha fazla yük taşıdığında sırt kaslarında gerginlik ve eklem ağrılarına yol açar.

Günümüz temposunda kırsal kesimin dışında insanlar genellikle sert elastik olmayan zeminlerde yürümektedir. Bu durumun sürekliliğinde ayakta var olan destek sistemi zayıflar; sonucunda ayakta hasarlar meydana geldiğinde basınç noktaları ayak, diz ve kalça eklemleriyle bel kemiğinde aşınmalar oluşur. Ayaklarda yorgunluk, ağrı, ağırlık hissi ortaya çıkar. Esnek olmayan sert zeminler hassas parmak köklerine, topuklara ve ağırlık merkezlerine basınç uygular. Beden ağırlığı ayaklarımızın basınç noktalarına ayağın her bölgesine dağıtamaz, yaylanma becerisini kaybederek bedeni sağlıklı olması gerektiği koşullarda taşıyamaz hale gelir. Ön ayakta bulunan ince kan damarları sıkışarak krampları oluşturur. Vücudumuzun ağırlığının neden olduğu basınç ve şoklar bel kemiğine ve eklemlere aktarılır. Ayakta işlevini yitirmeye başlar, baldırdaki kas pompası yıprandığından kalbe kan akışı azalmaya başlar.

düz taban çukur taban

Düz taban ( Pes planus ) : Ayağın iç tarafında bulunan kavisin olmayışı ya da yetersiz oluşuna denir.
Düz taban ayaklarda içe basma yürüme ile artan ağrı kaval kemiğinde ağrı, bel problemleri yürürken hızlı yorulma, spor faaliyetlerinde azalmalar oluşur.
Çukur ayak ( Pes cavus ) : Ayağın iç tarafında görülen kavisin normalden fazla olmasına çukur ayak denir. Çukur ayaklarda dizlere kadar gelen ağrı, topukta sızlama nasırlaşma, çekiç parmak, yürürken çabuk yorulmalar olur. Ayağın 3 ve 4 parmaklarda yürürken ayakkabı çıkarma isteği uyandıran uyuşma gibi ağrılar ( morton norinoma ) ayak sinir sıkışması olabilir.

Topuğun yanlış basması ayak bileğinin içe dönmesine sebep olabilir. Buda diz ve sırt ağrısına tetikleyebilir.

Ayağınız 26’sı oynak olmak üzere 28 bağımsız kemikten oluşur. Bu kemikleri tendonlar, ligamentler ve kaslar bir arada tutar, bu karmaşık mucize sizi hayatınız boyunca taşımakla görevlidir. Arabanızı birkaç yıl sonra yenisi ile değiştirebilirsiniz hatta daha iyisini alabilirsiniz. Ayaklarınız size ömür boyu hizmet etmesi gerekir ve onların yenilerini satın alamazsınız veya yenisi ile değiştiremezsiniz………

Hayatınızın her alanında sizleri yalnız bırakmayan ayaklarınıza İYİ BAKIN…